Detox & MLD

De grootste bekendheid van manuele lymfedrainage ligt op het gebied van vermindering van zwelling (oedeem).Hiervan wordt gebruik gemaakt in oncologische settings, na (orthopedische) operaties, na sporttrauma's en bij veneus oedeem (bv spataderen).

Veel minder bekend- maar zeker niet minder belangrijk- zijn de toepassingsmogelijkheden van MLD bij de (versnelde) afvoer van afvalstoffen uit het lichaam en de positieve effecten daarvan op onze gezondheid en vitaliteit.

Met name de grootmoleculaire stoffen zijn voor hun afvoer uit het interstitium aangewezen op het lymfestelsel. Het gaat dan om meer of minder toxische stoffen, zoals afbraakproducten van de celstofwisseling, resten van bacteriën en virussen, én van grote eiwitmoleculen (bv tengevolge van ontstekingsreacties). Met name deze laatste groep is essentieel voor homeostase in onze waterhuishouding (COD!). Bovendien leidt langdurige ophoping van eiwitmoleculen in het bindweefsel tot fibrosevorming - met alle gevolgen vandien..

Het is algemeen bekend dat een slechte afvoer van toxische stoffen ons afweersysteem ondermijnt  en een slechte invloed heeft op onze gezondheid en vitaliteit. Klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid,, hoofdpijn, spier-en gewrichtspijn, chronische sinusproblemen, darmproblemen en allerlei huidaandoeningen (acne, eczeem,allergie) komen vaak (mede) voort uit een vervuild lymfesysteem, en herstellen daardoor traag en moeizaam.

Manuele lymfedrainage is een sterk wapen in de strijd tegen een overbelast lymfestelsel. Lymfe betekent letterlijk: helder water. MLD kan ons dus helpen om weer schoon en helder te worden- in allerlei opzichten! Lichaam én geest hebben baat bij een goed werkend lymfesysteem, zowel curatief (gezond wórden), maar zeker ook preventief (gezond blíjven).

Jarenlange praktijkervaring- met vaak verrassende resultaten, hebben mijn vertrouwen in de lymfedrainage bij detoxgerelateerde problemen steeds verder versterkt!

Voor natuurgeneeskundigen, massagetherapeuten en schoonheidsspecialisten liggen er op het gebied van detoxen veel mooie behandelmogelijkheden, óók in combinatie met andere technieken/methoden.